[ntp:questions] Problem with xntp after reinstall on openSUSE 10.3

Marc Muehlfeld marc.muehlfeld at web.de
Mon Oct 15 15:41:05 UTC 2007


Hello,

I run a xntp server on Suse 10.0 for the last 2 years. Last week I reinstalled 
the server using openSUSE 10.3. I setup the server to run chroot (in 
/etc/sysconfig/ntp) like before and use the same ntp.conf. But now the time is 
allways wrong after some hours.

Meanwhile I took all restrict rules out of the file (but I had them in before 
too and it worked for a long time), but still have this problem. This is the 
current ntp.conf I use:


server 127.127.1.0              # Local clock
fudge  127.127.1.0 stratum 10   # Local clock is unsynchronized (stratum 10)

server 0.de.pool.ntp.org        iburst prefer
server 1.de.pool.ntp.org        iburst
server 2.de.pool.ntp.org        iburst

driftfile /var/lib/ntp/drift/ntp.drift
logfile   /var/log/ntp


About two minutes after starting xntpd:
# ntpq -p
      remote           refid      st t when poll reach   delay   offset  jitter
==============================================================================
  LOCAL(0)        .LOCL.          10 l   21   64    1    0.000    0.000   3.906
*213.ip-net02.em 192.53.103.108   2 u    4   64    1   16.846  113.006  48.404
+www.alter-provi 217.91.44.17     2 u    3   64    1   27.271  147.323  39.202
+berlin.zq1.de   194.25.115.122   2 u    2   64    1   28.322  121.759  46.183


About 5 minutes after startup it fall back to local and ntpd shows:
# ntpq -p
      remote           refid      st t when poll reach   delay   offset  jitter
==============================================================================
*LOCAL(0)        .LOCL.          10 l   17   64   37    0.000    0.000   3.906
  213.ip-net02.em 192.53.103.108   2 u   16   64   37   16.435  1247.22 958.049
  www.alter-provi 217.91.44.17     2 u   14   64   37   28.379  1298.52 968.629
  berlin.zq1.de   194.25.115.122   2 u   12   64   37   27.911  1269.07 973.514


The ntp logfile just says:
# cat /var/log/ntp
15 Oct 17:31:09 ntpd[6534]: synchronized to 62.52.175.213, stratum 2
15 Oct 17:31:09 ntpd[6534]: kernel time sync status change 0001
15 Oct 17:35:11 ntpd[6534]: synchronized to 85.25.132.119, stratum 2
15 Oct 17:35:15 ntpd[6534]: synchronized to LOCAL(0), stratum 10


After 2 days my ntp server has allready a delay to the real time of about 20 
minutes. Any idea why it allways fall back to local? The internet connection 
is allways available.


Regards
Marc




More information about the questions mailing list