[ntp:questions] ntpd not talking to servers? (was Re: SIGINFO for Portable OpenNTP on Linux)

RedGrittyBrick RedGrittyBrick at spamweary.invalid
Fri Sep 4 14:50:01 UTC 2009


RedGrittyBrick wrote:
> 
> Dave Hart wrote:
>> On Sep 4, 9:44 am, RedGrittyBrick wrote:
>>> I'm using OpenNTP 3.9p1 (http://www.openntpd.org/) on an RedHat 8 Linux
>>> server.
>>
>> This group (which is theoretically also gatewayed to
>> questions at lists.ntp.org) is populated mostly by people using the
>> ntp.org reference implementation.  ...
>
> RedHat 8 does have ntp-4.1.1a which is the latest RPM I can find for it.
> However this runs but has problems communicating with NTP servers. I've 
>  not been able to fathom why. Maybe I should revisit that.
> 

Here's what happens

# rpm -q ntp
ntp-4.1.1a-9

# grep "^[^#]" /etc/ntp.conf
restrict default ignore
restrict 127.0.0.1
server 0.uk.pool.ntp.org
server 1.uk.pool.ntp.org
server 2.uk.pool.ntp.org
server 3.uk.pool.ntp.org
driftfile /etc/ntp/drift
broadcastdelay  0.008
authenticate yes
keys            /etc/ntp/keys

# /etc/init.d/ntpd start
Starting ntpd:                                             [  OK  ]

# grep ntp /var/log/messages
Sep  4 15:00:40 amber ntpd: ntpd startup succeeded
Sep  4 15:00:40 amber ntpd[3083]: ntpd 4.1.1a at 1.791 Sat Aug 31 18:27:29 
EDT 2002 (1)
Sep  4 15:00:40 amber ntpd[3083]: precision = 13 usec
Sep  4 15:00:40 amber ntpd[3083]: kernel time discipline status 0040
Sep  4 15:00:40 amber ntpd[3083]: frequency initialized 0.000 from 
/etc/ntp/drift

# ntpq -p
      remote           refid      st t when poll reach   delay   offset 
  jitter
==============================================================================
  ntp0.cis.strath 0.0.0.0         16 u    -   64    0    0.000    0.000 
4000.00
  ntp1.exa.net.uk 0.0.0.0         16 u    -   64    0    0.000    0.000 
4000.00
  dns1.rmplc.co.u 0.0.0.0         16 u    -   64    0    0.000    0.000 
4000.00
  odie.tomelliott 0.0.0.0         16 u    -   64    0    0.000    0.000 
4000.00


# date
Fri Sep  4 15:40:21 BST 2009

# ntpq -p
      remote           refid      st t when poll reach   delay   offset 
  jitter
==============================================================================
  ntp0.cis.strath 0.0.0.0         16 u    -  128    0    0.000    0.000 
4000.00
  ntp1.exa.net.uk 0.0.0.0         16 u    -  128    0    0.000    0.000 
4000.00
  dns1.rmplc.co.u 0.0.0.0         16 u    -  128    0    0.000    0.000 
4000.00
  odie.tomelliott 0.0.0.0         16 u    -  128    0    0.000    0.000 
4000.00

# ntpdate -q ntp1.exa.net.uk
server 82.219.4.30, stratum 2, offset -0.061504, delay 0.07434
  4 Sep 15:40:57 ntpdate[3311]: adjust time server 82.219.4.30 offset 
-0.061504 sec


So, no contact with NTP servers after 40 mins of running, even though 
ntpdate can query those same servers quite happily.

Any ideas how I can find out what's wrong?


-- 
RGB




More information about the questions mailing list