[ntp:questions] Help with Oncore PPS

Ron Hahn (EI2JP) ntp-questions at dhco.org
Sun Aug 25 22:03:00 UTC 2013


Hello,

I am trying to get an Oncore GPS board to PPS a FreeBSD 8.3 
installation.  Originally I was using a Sure GPS board and now I want 
the better Oncore board to be working.  From the log output below I am 
talking to the Oncore board but it is not in particular listening:

---< cut here >---
25 Aug 22:41:07 ntpd[22526]: ntpd 4.2.7p364 at 1.2483-o Mon Apr 22 18:07:31 
UTC 2013 (1): Starting
25 Aug 22:41:07 ntpd[22526]: Command line: /usr/local/sbin/ntpd -c 
/etc/ntp.conf -A -g -N -p /var/run/ntpd.pid -l /var/log/ntpd.log
25 Aug 22:41:07 ntpd[22527]: proto: precision = 1.955 usec (-19)
25 Aug 22:41:07 ntpd[22527]: Listen and drop on 0 v4wildcard 0.0.0.0:123
25 Aug 22:41:07 ntpd[22527]: Listen and drop on 1 v6wildcard [::]:123
25 Aug 22:41:07 ntpd[22527]: Listen normally on 2 re0 172.16.3.6:123
25 Aug 22:41:07 ntpd[22527]: Listen normally on 3 lo0 [fe80::1%8]:123
25 Aug 22:41:07 ntpd[22527]: setsockopt IPV6_MULTICAST_IF 0 for 
fe80::1%8 fails: Can't assign requested address
25 Aug 22:41:07 ntpd[22527]: Listen normally on 4 lo0 [::1]:123
25 Aug 22:41:07 ntpd[22527]: Listen normally on 5 lo0 127.0.0.1:123
25 Aug 22:41:07 ntpd[22527]: peers refreshed
25 Aug 22:41:07 ntpd[22527]: Listening on routing socket on fd #26 for 
interface updates
25 Aug 22:52:51 ntpd[22527]: ntpd exiting on signal 15 (Terminated: 15)
25 Aug 22:52:51 ntpd[22819]: ntpd 4.2.7p364 at 1.2483-o Mon Apr 22 18:07:31 
UTC 2013 (1): Starting
25 Aug 22:52:51 ntpd[22819]: Command line: /usr/local/sbin/ntpd -c 
/etc/ntp.conf -A -g -N -p /var/run/ntpd.pid -l /var/log/ntpd.log
25 Aug 22:52:51 ntpd[22820]: proto: precision = 1.955 usec (-19)
25 Aug 22:52:51 ntpd[22820]: Listen and drop on 0 v4wildcard 0.0.0.0:123
25 Aug 22:52:51 ntpd[22820]: Listen and drop on 1 v6wildcard [::]:123
25 Aug 22:52:51 ntpd[22820]: Listen normally on 2 re0 172.16.3.6:123
25 Aug 22:52:51 ntpd[22820]: Listen normally on 3 lo0 [fe80::1%8]:123
25 Aug 22:52:51 ntpd[22820]: setsockopt IPV6_MULTICAST_IF 0 for 
fe80::1%8 fails: Can't assign requested address
25 Aug 22:52:51 ntpd[22820]: Listen normally on 4 lo0 [::1]:123
25 Aug 22:52:51 ntpd[22820]: Listen normally on 5 lo0 127.0.0.1:123
25 Aug 22:52:51 ntpd[22820]: peers refreshed
25 Aug 22:52:51 ntpd[22820]: Listening on routing socket on fd #26 for 
interface updates
25 Aug 22:52:51 ntpd[22820]: ONCORE[0]: ONCORE DRIVER -- CONFIGURING
25 Aug 22:52:51 ntpd[22820]: ONCORE[0]: state = ONCORE_NO_IDEA
25 Aug 22:52:51 ntpd[22820]: ONCORE[0]: Input mode = 2
25 Aug 22:52:51 ntpd[22820]: ONCORE[0]: Initializing timing to Assert.
25 Aug 22:52:51 ntpd[22820]: ONCORE[0]: HARDPPS Set.
25 Aug 22:52:51 ntpd[22820]: ONCORE[0]: SHMEM (size = 3628) is 
CONFIGURED and available as /var/log/ntpstats/oncore.0
25 Aug 22:52:51 ntpd[22820]: ONCORE[0]: state = ONCORE_CHECK_ID
25 Aug 22:52:52 ntpd[22820]: ONCORE[0]: Oncore: Resend @@Cj
25 Aug 22:52:52 ntpd[22820]: ONCORE[0]: @@Cj
25 Aug 22:52:52 ntpd[22820]: ONCORE[0]: COPYRIGHT 1991-1997 MOTOROLA INC.
25 Aug 22:52:52 ntpd[22820]: ONCORE[0]: SFTW P/N #     98-P36848P
25 Aug 22:52:52 ntpd[22820]: ONCORE[0]: SOFTWARE VER # 2
25 Aug 22:52:52 ntpd[22820]: ONCORE[0]: SOFTWARE REV # 2
25 Aug 22:52:52 ntpd[22820]: ONCORE[0]: SOFTWARE DATE  APR 24 1998
25 Aug 22:52:52 ntpd[22820]: ONCORE[0]: MODEL #    R5122U1112
25 Aug 22:52:52 ntpd[22820]: ONCORE[0]: HWDR P/N # 5
25 Aug 22:52:52 ntpd[22820]: ONCORE[0]: SERIAL #   R02YWM
25 Aug 22:52:52 ntpd[22820]: ONCORE[0]: MANUFACTUR DATE 8G25
25 Aug 22:52:52 ntpd[22820]: ONCORE[0]:
25 Aug 22:52:52 ntpd[22820]: ONCORE[0]: This looks like an Oncore UT 
with version 2.2 firmware.
25 Aug 22:52:52 ntpd[22820]: ONCORE[0]: Channels = 8, TRAIM = ON
25 Aug 22:52:52 ntpd[22820]: ONCORE[0]: state = ONCORE_CHECK_CHAN
25 Aug 22:52:57 ntpd[22820]: ONCORE[0]: Input   says chan = -1
25 Aug 22:52:57 ntpd[22820]: ONCORE[0]: Model # says chan = 8
25 Aug 22:52:57 ntpd[22820]: ONCORE[0]: Testing says chan = 8
25 Aug 22:52:57 ntpd[22820]: ONCORE[0]: Using        chan = 8
25 Aug 22:52:57 ntpd[22820]: ONCORE[0]: state = ONCORE_HAVE_CHAN
25 Aug 22:52:58 ntpd[22820]: ONCORE[0]: state = ONCORE_TEST_SENT
25 Aug 22:53:05 ntpd[22820]: ONCORE[0]: GPS antenna: OK
25 Aug 22:53:05 ntpd[22820]: ONCORE[0]: state = ONCORE_INIT
25 Aug 22:53:08 ntpd[22820]: ONCORE[0]: Setting Posn from input data
25 Aug 22:53:08 ntpd[22820]: ONCORE[0]: state = ONCORE_ALMANAC
25 Aug 22:53:10 ntpd[22820]: ONCORE[0]: Posn:
25 Aug 22:53:10 ntpd[22820]: ONCORE[0]: Lat = N  53.5666667deg,    Long 
= W   6.5333333deg,    Alt = 34.00m (111.55ft) GPS
25 Aug 22:53:10 ntpd[22820]: ONCORE[0]: Lat = N  53deg 34.0000m,   Long 
= W   6deg 32.00000m,  Alt =   34.00m ( 111.55ft) GPS
25 Aug 22:53:10 ntpd[22820]: ONCORE[0]: Lat = N  53deg 34m  0.00s, Long 
= W   6deg 32m  0.00s, Alt =   34.00m ( 111.55ft) GPS
25 Aug 22:53:10 ntpd[22820]: ONCORE[0]: Cable delay is set to 25 ns
25 Aug 22:53:10 ntpd[22820]: ONCORE[0]: Satellite mask angle set to 0 
degrees
25 Aug 22:53:12 ntpd[22820]: ONCORE[0]: Have now loaded an ALMANAC
25 Aug 22:53:12 ntpd[22820]: ONCORE[0]: state = ONCORE_RUN
25 Aug 22:53:12 ntpd[22820]: ONCORE[0]: SSstate = ONCORE_SS_TESTING
25 Aug 22:53:13 ntpd[22820]: ONCORE[0]: ONCORE: Detected TRAIM, TRAIM = ON
25 Aug 22:53:13 ntpd[22820]: ONCORE[0]: Input   says TRAIM = 0
25 Aug 22:53:13 ntpd[22820]: ONCORE[0]: Model # says TRAIM = 1
25 Aug 22:53:13 ntpd[22820]: ONCORE[0]: Testing says TRAIM = 1
25 Aug 22:53:13 ntpd[22820]: ONCORE[0]: Using        TRAIM = 0
25 Aug 22:53:13 ntpd[22820]: ONCORE[0]: Initiating hardware 3D site survey
25 Aug 22:53:13 ntpd[22820]: ONCORE[0]: SSstate = ONCORE_SS_HW
25 Aug 22:53:13 ntpd[22820]: ONCORE[0]: PPS Offset is set to 0 ns
25 Aug 22:53:13 ntpd[22820]: ONCORE[0]: Satellite mask angle is 0 degrees
25 Aug 22:53:19 ntpd[22820]: ONCORE[0]: ONCORE: oncore_get_timestamp, 
error serial pps
25 Aug 22:53:19 ntpd[22820]: ONCORE[0]: ONCORE: oncore_get_timestamp, 
error serial pps
25 Aug 22:53:20 ntpd[22820]: ONCORE[0]: ONCORE: oncore_get_timestamp, 
error serial pps
25 Aug 22:53:21 ntpd[22820]: ONCORE[0]: ONCORE: oncore_get_timestamp, 
error serial pps
---< cut here>---

..and the PPS signal is not being heard either, so it is appearing:

--< cut here>---
[root at jupiter /etc]# /usr/local/sbin/ntpq -c pe
      remote           refid      st t when poll reach   delay   offset  
jitter
==============================================================================
  GPS_ONCORE(0)   .PPS.            0 l    -   16    0    0.000    
0.000   0.000
*140.203.204.77  .GPS.            1 u   46   64   77   16.277   -1.471   
1.582
+tbag.heanet.ie  .PPS.            1 u   48   64   77   13.035    1.915   
1.899
-ntp1.oma.be     .PPS.            1 u   43   64   77   27.430   -5.331   
1.903
-ntp2.oma.be     .PPS.            1 u   47   64   77   33.628   -5.304   
1.265
+ntp0.nl.uu.net  .PPS.            1 u   52   64   77   29.299   -2.648   
2.451
-ntp1.nl.uu.net  .PPS.            1 u   44   64   77   32.761   -7.283   
3.126
#ntp1.rrze.uni-e .DCFp.           1 u   47   64   77   48.859   -8.601   
1.001
-ntp2.rrze.uni-e .PPS.            1 u   49   64   77   50.530   -7.398   
1.175
-i2t15.i2t.ehu.e .GPS.            1 u   50   64   77   70.018   -2.440   
1.139
-erquy.linocomm. .PPS.            1 u   47   64   77   49.030   -1.660   
1.106
-timehost.lysato .GPS.            1 u   52   64   77   59.969   -6.593   
2.673
#ntp2.sp.se      .PPS.            1 u   41   64   77   55.668    1.770  
30.233
[root at jupiter /etc]#
---< cut here>--

Can anyone explain to me what is going wrong?  I have googled this error 
for many times now and have not received an answer.

Thank you,

Ron


-- 
This message has been scanned for viruses and
dangerous content by MailScanner, and is
believed to be clean.



More information about the questions mailing list