[ntp:questions] ntp-4.2.6p5 on Win 7 x64

Nick me at privacy.net
Thu Jul 17 16:57:06 UTC 2014


Martin

thanks for the reply.  Please see comments below.

Nick

On Wed, 16 Jul 2014 12:46:38 +0200, Martin Burnicki wrote:

>> Restarting the service 'fixes' it for a few minutes, then it all begins
>> to 'diverge' again.
> 
> Please see an earlier post from me
> http://lists.ntp.org/pipermail/questions/2013-November/036676.html
> 
> which describes why (and how) you should upgrade the NTP version, and
> why (and how) you should use different minpoll/maxpoll values.
> 
> Please let us know if my suggestions fix your problem.

Sorry, no.

Tried http://people.ntp.org/burnicki/windows/ntp-4.2.7p348+patches-
release.zip and http://www.satsignal.eu/ntp/x86/ntp-4.2.7p450-win-x86-
bin-djt.zip.

Here is the ntp.conf

restrict default nomodify notrap nopeer noquery
restrict 127.0.0.1
restrict -6 ::1
driftfile "C:\Tools (x86)\NTP\etc\ntp.drift"
server 0.uk.pool.ntp.org iburst  minpoll 6 maxpoll 6
server 1.uk.pool.ntp.org iburst minpoll 6 maxpoll 6
server 2.uk.pool.ntp.org iburst minpoll 6 maxpoll 6
server 3.uk.pool.ntp.org iburst minpoll 6 maxpoll 6

Both behaved the same.  Starts off OK but then diverges within 10-15 
minutes...

C:\Users\nick>ntpq -pn
     remote           refid      st t when poll reach   delay   offset  
jitter
==============================================================================
+83.170.75.28    129.215.42.240   3 u   22   64   17   29.272  1678.03 
502.466
+91.212.90.20    212.83.131.33    3 u   26   64   17   33.001  2234.68 
866.070
+94.125.129.7    195.66.241.10    2 u   29   64   17   29.231  2096.80 
754.306
*87.117.251.3    129.215.42.240   3 u   35   64    7   30.169  2057.24 
721.950

C:\Users\nick>ntpq -c rv
associd=0 status=c613 leap_alarm, sync_ntp, 1 event, spike_detect,
version="ntpd 4.2.7p450 at 1.2483-o Jul 17 7:20:46.78 (UTC+01:00) 2014  (1)",
processor="x86", system="Windows", leap=11, stratum=4, precision=-10,
rootdelay=40.347, rootdisp=2373.606, refid=87.117.251.3,
reftime=d7725e20.9a026670  Thu, Jul 17 2014 15:37:20.601,
clock=d7725e90.71d4a9d9  Thu, Jul 17 2014 15:39:12.444, peer=21225, tc=6,
mintc=3, offset=0.000000, frequency=441.549, sys_jitter=333.000556,
clk_jitter=0.977, clk_wander=0.210

This is a Windows 7 problem but I don't think it is the http://
support.microsoft.com/kb/2537623 one.

It's a clean install of Windows 7 + SP1.

ntpd works so well under Linux on the same machine.  I also installed the 
Meinberg release on an old XP box on the same subnet and it was showing 
offsets of 5ms or less within 15 minutes.

Could this be caused by running a 32 bit executable on a 64 bit OS?  Is 
there a 64 bit binary available?



More information about the questions mailing list